Благотворното влияние на нахута

Благотворното влияние на нахута

Нахутът е бобово растение, което се счита за един от най-полезните зеленчуци. Предимно се отглежда в страните от Близкия Изток, но и по Средиземноморието. В чуждестранните кухни той е широко използван. Благодарени на благотворното влияние на нахута, той навлезе и в българската кухня.

От него се приготвят различни ястия – супи, салати, сосове и дори в основни ястия. В кухните на Индия, арабските страни и Далечния Изток от него се приготвят хумус, къри, фалафел и др. Знаете ли, че той е отличен заместител на месото. Затова вегетарианците и веганите често го прибавят в ястията си.

Освен това той може да се консервира, като лесно можете да намерите буркани с нахут в повечето хранителни магазини. За разлика от други консервирани продукти, нахутът съхранява почти всичките си свойства след консервация и остава отличен източник на белтъчини, въглехидрати и фибри.

Интересни факти за нахута

Нахутът се култивира още от 7000 г пр. Хр. в Мала Азия, Индия и около Средиземноморието. Затова можем да намерим различни доказателства. Древноримският поет Плиний описва как римските търговци го консервирали в амфори и изнасяли във всички завладени от империята провинции. У нас в речника на Найден Геров нахутът е обяснен и с друго наименование – сланутък. Всъщност точно в пространното житие на свети Иван Рилски се казва, че светецът се е хранил със сланутък. 

Въпреки че ние сме свикнали да го консумираме като ядки (леблебия или страгали) или в готвени ястия, в чуждите кухни го използват по много различни начини. Едно от най-разпространените ястия е хумусът. Приготвя се като паста от сварен нахут, тахан, лимонов сок, чесън, зехтин и различни подправки. Султанският хумус се приготвял с 40 подправки.

В Пенджаб, Индия, традиционната закуска включва сварен нахут с лук, доматено пюре, къри, кориандър, кимион и джинджифил. В Бирма от нахута приготвят вегетариианско сирене – нахут тофу, а във Филипините го накисват в захарен сироп и го добавят в различни десерти. В Турция поръсват бозата със смлян изпечен нахут, а в Гърция от него приготвят ястието ревитада - нахут, сготвен в гърне с лук, зехтин и подправки.

Благотворното влияние на нахута върху организма

Както споменахме нахутът е богат на белтъчини, въглехидрати и фибри, но също така съдържа витамини А, В6, С, калций, желязо, магнезий, фосфор, фолиева киселина, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, известни като „добри“ мазнини и др.

Нахутът е колкото полезен, толкова и вкусен. В СготвеноЕ го прибавяме към различни ястия от нашето меню, например като свински джолан с нахут, защото се стремим храната, която доставяме на нашите клиенти, да е вкусна и много питателна. А какво точно е благотворното влияние на нахута върху организма?

  • Регулира нивата на кръвната захар и намалява риска от диабет
  • Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Намалява холестерола
  • Подобрява храносмилането и функцията на стомашно-чревния тракт
  • Предпазва от развитие на ракови заболявания
  • Укрепва костите и намалява риска от остеопороза
  • Поддържа добро зрение
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Подпомага борбата с килограмите и поддържа ситост дълго време

 

Ако си купувате консерва нахут, не изхвърляйте водата. Тя е изключително полезна. Известна е като аквафаба и е пълна с полезни вещества. 

Важно е да се отбележи, че като бобово растение, нахутът, както и лещата и боба, предизвиква газове. Затова не трябва да се прекалява с неговия прием.

 

СготвеноЕ е частен социален патронаж в София и доставя храна за възрастни хора. Можете да се погрижите за вас или вашите родители с качествена, пълноценна и вкусна храна, доставена до дома, като поръчате лесно на 0879 00 10 79 или orders@sgotvenoe.com

За поръчки:

0879 00 10 79