Традиции, обичаи и вярвания на Еньовден

Традиции, обичаи и вярвания на Еньовден

На 24 юни в България честваме Еньовден – празник на билкари и фармацевти. Българската православна църква отбелязва деня като празник на Св. Йоан Предтеча – предсказал идването на Месията Исус Христос. На днешния ден имен ден имат Енчо, Яни, Янка, Биляна, Деян, Деница и всички техни производни. Какви са нашите традиции, обичаи и вярвания на Еньовден?

На Еньовден обичаите са свързани с древния култ към Слънцето и водата, останали още от древните траки. Според народните поверия днес е най-дългия ден в годината или деня на лятното слънцестоене. Затова се вярва, че днес е денят, в който слънцето се разкрива в цялата си прелест, след което бавно започва да умира. Поради това основните обичаи се изпълняват преди изгрев слънце и особено събирането на билки, които са най-лековити преди изгрева на Еньовден.

Традиции, обичаи и вярвания на Еньовден в България и по света

Един от основните обичаи е да се берат билки и лечебните треви. Смята се, че това трябва да се прави от жени - знахарки, баячки и млади моми, като събраните билки трябва да наброяват 77 и половина. 77-те лекуват определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест, която няма име. Коя е тази билка обаче никой не знае.

От събраните билки са правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, и се завързват с червен конец, след което се оставят да пренощуват отвън, а на сутринта по тях се гадае за здравето на човека, на когото са наречени. След това се закачат в дома и се използват през цялата година за лечение на болните. Освен китките, от останалите събрани билки и цветя се прави голям Еньовски венец, през който минават всички, за да бъдат здрави през цялата година.

  • Днес Еньо си облича кожуха и тръгва да търси снега. Според поверието на този ден слънцето се изкъпва в реката или морето, то „играе“ и поема своя обратен път към зимата. Който види Слънцето как танцува, ще бъде здрав цяла година.

Силата на Слънцето правила водата лековита, а в сутрешната роса се криела магия. Който измие очите си, или пък се претърколи през росата, също го чакало здраве.

Прочетете още и: Грижа за родителите с частен социален патронаж и Видове кюфтета по света и у нас

  • Друго поверие гласи, че на Еньовден не трябва да се жъне. Св. Еньо ще се ядоса и гръм ще удари онзи, който вместо да го уважи, отиде да работи.
  • На Еньовден се прави ритуала Ладуване и Еньова буля - жените в селото преобличат с хубави булчински одежди и накити някое малко момиче (4-5 годишно) и му слагат червено було. Понасят го сред нивите и по улиците, като съпровождат минаването си с песни. Говори се, че така молят Св. Еньо за здраве. След това девойките започват гадаенето за женитба. Те хвърлят своите китки в смълчана вода още предходната вечер. На всяка китка има пръстенчета, които са наречени на ергените. "Еньовата буля" започва да вади китките една по една, а момите пеят песни за имотност и женитба. После момичето се връща вкъщи при майка си.
  • „Мълчана“ вода е също част от традициите на празника. През нощта се налива вода от планиснки извор при пълна тишина, за да придобие свръхестествена сила. Ако се чуе човешки глас, силата на „мълчаната“ вода ще изчезне.
  • Според народните поверия в нощта срещу Еньовден може да се намери съкровище, защото над мястото на заровеното имане и злато свети син пламък.
  • Славянските народи на изток пък кладат огън, който прескачат, за да са здрави.

Тази статия е част от рубриката ни Храна за душата. Ако ви е харесала, последвайте ни във Фейсбук и я споделете с ваши близки и приятели. Ние, в СготвеноЕ, предлагаме доставка на вкусно, разноорбазно и питателно меню за възрастни в София.

За поръчки:

0879 00 10 79