Дафинов лист – 9 ползи за здравето

Дафинов лист – 9 ползи за здравето

Знаете ли, че дафиновият лист се е използвал в ритуалните огньове при почитане на различните божества? Освен това в древността той е използван основно в медицината за лечение на различни заболявания. Ние го познаваме и използваме като подправка, но той има редица качества, които носят огромни ползи за здравето ни.

Дафиновият лист в историята като лавров венец

Дафинов лист или листата на лавровото дърво са били на почит в Древен Рим. Императорите се закичвали с лаврови венци – символ на слава, победа и мир, като се е поставял на главата на победители във военни битки, на жреци по време на жертвоприношение или на победители в спортни игри.

В миналото лавровият венец е бил с формата на конска подкова и присъства като иконографски символ в произведения на художници и скулптори, изобразяващи лица или полубюстове на императори или известни и учени хора. Като символ присъства и в монети, мебели, архитектура и дори в логото на автомобилите Алфа Ромео.

Думата „лауреат“ произлиза от латински „laurus“ или „laurea“ - лаврово дърво. В българския език имаме няколко фрази, които включват лавровия венец - „Лежа на стари лаври“ и „Обра всички лаври“.

Ползите за здравето от дафиновия лист

Дафиновият лист, както и магданоза, джоджена и копъра, се използва най-вече като подправка за обогатяване вкуса на ястията. Богат е на витамините А, В, С, мед, калий, калций, магнезий, манган, цинк, желязо, селен и редица етерични масла.

Често се използва от билкари и натуропати, заради мощните си лечебни свойства - за лечение на ухапване от змия, ужилване от насекоми, облекчаване на порязвания, рани и натъртвания. Противогъбичните и антибактериални свойства намират приложение при редица кожни проблеми.

Разбира се, най-полезно е етеричното масло от дафинов лист, което се използва за облекчаване на състояния и дори лечение. Наред с това отварата (чай) от сушени дафинови листа действа положително и при редица други проблеми:

  • Заболявания на дихателната система – мехлем или лапа от етерично масло, положен върху гръдния кош, облекчава различни респираторни заболявания

  • Облекчава възпаление и болка

  • Действа успокояващо при стрес и безсъние

  • Намалява нивата на кръвна захар и подобрява състоянието при диабет и инсулинова резистентност – препоръчва се да се консумират стрити на прах дафинови листа

  • Регулира сърдечната дейност

  • Подобрява храносмилането и лекува храносмилателни разстройства – отвара от дафинови листа облекчава запек, киселинен рефлукс, нарушена перисталтика, лошо храносмилане и подуване на корема. Използва се и при повишаване на апетита след боледуване

  • Действа превантивно на рак - Уникалната комбинация от антиоксиданти и органични съединения намалява риска от развитие на злокачествени заболявания

  • При лечение на бъбречни инфекции и камъни в бъбреците – чаят от дафинови листа има диуретично действие

  • За красива коса, против пърхот и премахване на въшки

Все пак не бива да се прекалява с неговата употреба, както и да се има предвид, че листата, използвани в готварството, трябва да се отстранят, и да не се ядат, защото горчат.

Разбира се, ние в СготвеноЕ използваме дафиновия лист единствено като подправка при приготвяне на седмичното меню. За нас той обогатява вкуса на различните ястия, прави ги по-ароматни, вкусни и полезни.

За поръчки:

0879 00 10 79