Легенди и поверия на Атанасовден

Легенди и поверия на Атанасовден

Атанасовден е християнски празник, който който почита Св. Атанас. Като всеки празник и той е свързан с редица поверия, легенди и гадания. Днес ще ви разкажем за поверията на Атанасоден. Честитим празника и на всички празнуващи!

Легенди за Св. Атанас и Св. Антон

Според легендата Св. Атанас и Св. Антон били двама братя близнаци. Те били ковачи и един ден, докато работели в ковачницата си, Атанас бръкнал в пещта с голи ръце, за да извади нагорещеното желязо. Тогава към него дошло куче, което вдигнало лапи, след което на светеца му дошла идеята да измайстори клещите по подобие на кучешките крачета. Заради това двамата братя са почитани като покровители на ковачите и на железарите.

Според историята Свети Атанасий Велики е египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година. Той е първият, който разпространява в Европа монашеството, възникнало в Египет. Църквата чества светеца два пъти през годината. На 18 януари - датата на последното му завръщане като православен епископ на Александрия и на 2 май – деня на неговата смърт.

Поверия на Атанасовден

Според българския фолклор на днешния ден Св. Атанас отива в планината на бял кон, „съблича си кожуха“ и казва: „Иди си зимо, идвай лято!“

В миналото Атанасовден е смятан за средата на зимата, защото оттогава са започвали лютите студове. Средата на януари е било и предпочитано време за сватбени тържества, защото тогава никой не работел.

  • Народните поверия казват, че ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна.
  • В някои краища на България смятат, че на Атанасовден всички болести се събират и тръгват по хората. Затова месели обредни питки с мед, за да ги умилостивят. Питките раздавали на съседите.
  • По други части жените приготвят погача, върху която рисуват знаци за богата реколта и благоденствие в дома.
  • На Атанасовден не се вари боб, леща или царевица, за да не боледуват децата.
  • На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.

В нашето седмично меню няма обредни питки на днешния ден, но затова пък има вкусни супички и сготвени ястия, а пък десертите ни винаги са много харесвани и търсени от клиентите ни. 

За поръчки:

0879 00 10 79