7 Невероятни ползи от шкембе чорбата

7 Невероятни ползи от шкембе чорбата

Една от най-най-любимите супи на българина е шкембе чорбата. С нея лекува махмурлук и настинка, а освен това е чудесна за обяд. Традиционно се приготвя от телешко или свинско шкембе.

Освен че при нас е традиционно ястие, даже издигнато в култ, шкембе чорба се приготвя и в други краища на света. По произход идва от Турция, но е почитана във всички страни на Балканите. В Мексико се нарича machitos, в Шотландия – haggis, в Испания – mondongo, а в далечна Япония – horumonyaki. Шкембе чорбата дотолкова е придобила популярност, че на 24 октомври светът отбелязва световния ден на шкембето.

Хранителна стойност на шкембе чорбата

Около 100 грама шкембе чорба ви осигурява 80 калории, 10 грама протеин, 1, 7 грама въглехидрати и 3, 4 грама мазнини, включително 1, 2 грама наситени мазнини. Това е само около 5 процента от дневната стойност за мазнини и 6 процента от дневния прием на наситени мазнини, което показва, че шкембе чорбата с ниско съдържание на мазнини.

Освен това в този елексир се съдържа витамин В12, селен, холин (осигурява нормална тъканна функция идобър метаболизъм), ацетилхолин (за добра мозъчна дейност), фосфор, цинк и др.

Ползи от шкембе чорбата

Споменахме вече, че шкембе чорбата е идеална при грип и настинка. Още при първи симптоми топлата шекбе чорба ще ви излекува моментално. Също като пилешката супа, която също е една от любимите супи. Другите ползи от шкембе чорбата са:

  • Подсилва храносмилателната система и имунната система

  • Понижава лошия холестерол

  • Помага при махмурлук

  • Намалява стомашните киселини

  • Увеличава сексуалната издръжливост

  • Облекчава болки в ставите и ревматизма

  • Подпомага функцията на щитовидната жлеза.

В седмичното меню на СготвеноЕ винаги има супа – месна или безмесна, като понякога е шкембе чорба. Ние готвим вкусно и разнообразно, затова и нашите клиенти се абонират за доставка на питателен обяд всеки ден.

За поръчки:

0879 00 10 79