Как се произвежда захарта?

Как се произвежда захарта?

Има продукти, които сме свикнали да са неизменна част от ежедневието ни – като захарта. А тя е и задължителна част от десертите, чиято история сме ви разказвали преди. Замисляли ли сте се как се произвежда захарта? Днес ще ви разкажем именно за това.

В България най-често се консумира захар от захарно цвекло. В световен мащаб обаче едва 20% от производството на захар е от захарно цвекло. Останалите 80% са производство от захарна тръстика.

ЕС държи 50% от производството на захар от захарно цвекло. По-голямата част от захарното цвекло в ЕС се отглежда в северната половина на Европа, където климатът е по-подходящ. Най-конкурентоспособните производствени райони се намират в Северна Франция, Германия, Нидерландия, Белгия и Полша.

Произвдство на захар от захарно цвекло

След като захарното цвекло е доставено във фабриката преработвател, то се измива, отстраняват се листата, а коренът се нарязва на малки резенчета. Захарта се извлича от изрезките с дифузия. Полученият сок се сгъстява и кристализира, като кристалите се отделят от сиропа с центрофуги. Накрая остават само малките бели кристалчета, които са готовата захар за консумация.

Производство на захар от захарна тръстика

Захарна тръстика се отглежда главно в Индия, Куба и Бразилия. Тя е и първата суровина в историята на света, от която се добива захар. Производството на захар от захарна тръстика преминава през следните етапи: стеблата се нарязват, сиропът от тях се извлича чрез смилане или дифузия, след това се пристъпва към неговото изпаряване, обезцветяване и избистряне.

Интересен факт е, че всъщност захарния сироп от тръстика е доста кисел. Затова към него се добавя калциев хидроксид, докато неговата киселинност намалее. След това се преминава към кристализация на сиропа и центрофугиране, за да се отделят получените кристали. Накрая тези кристали се изсушават и рафинират, за да се получи готовия краен продукт – бяла кристална захар.

Как се произвежда кафявата захар?

Кафявата захар се произвежда като една от стъпките в производството на захар от захарна тръстика се пропусне – обзцветяването. Другата важна стъпка, която също се пропуска, е рафинирането. Истинската кафява захар всъщност е сурова захар.

При извличането на захар от захарната тръстика се получава меласа, която е остатъчен продукт. Цветът и качествата на меласата зависят от възрастта на използваната суровина и метода, по който е била добита.

Основната разлика между кафявата и бялата захар е свързана с наличието на меласа в самата захар. Меласата прави захарта по-сладка и й придава кафеникав цвят. Съответно колкото повече меласа има, толкова по-кафява и сладка е захарта.

В най-честият случай, кафявата захар, която си купуваме, е вече избелена бяла захар, отново смесена с малко меласа, за да се постигне желания цвят и вкус. Тя може да бъде светлокафява захар или тъмнокафява захар в зависимост от добавеното количество меласа.

Последни изследвания твърдят, че кафявата захар е по-полезна от бялата захар. Според други автори бялата захар и кафявата захар са с еднаква калоричност и няма значение каква се консумира, стига разбира се, да е в умерени количества. Някой ден ще направим проучване по темата и ще ви запознаем с него.

Ние в СготвеноЕ използваме бяла захар при приготвянето на нашите десерти от седмичното меню.

За поръчки:

0879 00 10 79