По-малко сол за по-дълъг живот

По-малко сол за по-дълъг живот

Искате да избегнете сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и други неприятни неща? 

Ограничете солта. 

Според скорошна научна статия в Ню Ингланд Журнал ъф Медисин, прекаляването със сол допринася за високо кръвно налягане, заболяване на сърцето, удари и сърдечни атаки.  А предвидените ползи от ограничаването на приема ѝ с 3 грама може да се сравнява с отказването на тютюнопушенето, когато говорим за намаляване на риска от тези заболявания.

 

Разбира се, всеки се нуждае от сол...

 

Без нея нашето тяло е неспособно да задържа течности в кръвните ни клетки или да пренася сигнали от мозъка ни до нервите и мускулите ни.

От най-ранно време, хората са се научили да ценят бялата подправка, като древните търговци са разменяли грам от нея срещу грам злато. Всъщност коренът на думата "заплата" на английски (salary) идва от латинската дума "salarium" от времето, когато на римските войници се е плащало със сол.

Тъй като тялото ни не може да я произвежда само, а само да я извлича от храната, която поемаме, затова е и важно тя да присъства в диетата ни. 

Въпросът е да не се прекалява с нея. 

Съвети за приема на сол при възрастни хора

  • Избирайте прясно сготвена или замразена храна пред консервирана.
  • Избягвайте пресолените закуски, сандвичи и прочее храна от заведенията за бързо хранене.
  • Елиминирайте с наксовете и обработваните ядки.
  • Използвайте сол с по-малко съдържание на натрий.

Усещането ни за солено се придобива чрез диетата ни и всъщност отнема само няколо седмици, за да свикнем да се храним с по-безсолна храна. А скритата полза от ограничаването на солта е, че с времето започва да се усеща по-наситено истинският вкус на храната, който доскоро е бил замаскиран.

За поръчки:

0879 00 10 79