26 видове паста от различните части на Италия

26 видове паста от различните части на Италия

Кой не обича паста? Спагети, лазаня, пене и още толкова много имена. Макаронените изделия имат различно наименование, вкус, форма и начин на приготвяне в различните региони на Италия - от пълнените равиоли на север до сложните форми на юг. А днес ще ви разходим именно там и ще ви запознаем с най-често срещаните видове паста.

Знаете ли че, в Италия има повече от 400 известни форми на паста, много от които съдържат повече от едно име и вариант! И друг път сме ви разказвали за пастата – Коя е родината на италианската паста и Историята на паста Карбонара. А днес ще направим едно своеобразно кулинарно пътешествие и ще ви запознаем с някои типични за отделните региони паста.

Северна Италия

Пастата от северна Италия често се прави с меко пшенично брашно, което расте предимно в тези региони. Тъй като брашното е с ниско съдържание на протеини, е необходимо добавянето на яйца, което води до копринени златисти листове паста. Типичните за Северна Италия видове паста са:

1. КАНЕДЕРЛИ – типични са за Трентино-Алто Адидже. Приличащи повече на ньоки, отколкото на традиционна паста, тези големи кнедли се приготвят чрез ръчно овалване на напоен с мляко хляб заедно с яйца, свинско и местно сирене. Приготвят се в бульон или с масло и сирене

2. РАВИОЛИ ДИ ЗУКА – типични са за Ломбардия. Кой се нуждае от тиквен пай, когато имате паста, пълнена с тиква? Ravioli di zucca са известни също като tortelli di zucca alla mantovana, кръстени на техния град Мантова. В състава им влизат Butternut скуош, натрошени амарети, Parmigiano Reggiano DOP и индийско орехче и чудесно се гарнират с кафяво масло и градински чай.

3. ПИЦОЧЕРИ – типични са за Северна Ломбардия, близо до Алпите. Приготвени с обилно брашно от елда, тези къси дебели панделки получават името си от диалектна дума bizzo, която означава „залък“. Съчетават се с картофи, масло и местно сирене.

4.ФАРФАЛЕ е типичната „папийонка“ от Ломбардия. Вдъхновението зад пастата обаче е пеперуда. Ако приемем, че още не сте се досетили, farfalle означава пеперуда на италиански език.

5. АГНОЛОТИ ДЕЛ ПЛИН - Произхождащи от Пиемонте, агнолоти дел пин са пълни с телешко, Пармиджано Реджано и зеленолистни зеленчуци, приготвени чрез направата на „щипка“. Комбинират се с телешки сос или масло и настъргани трюфели.

6. ТРОФЕЙ – типична за областта Лигурия, тази малка паста, подобна на червей, получава името си от гръцката дума за „подхранване“. Trofie се приготвят от пшенично брашно или брашно от кестени и вода и почти винаги се сервират с песто от пресен босилек.

7. CJALSONS – произхождат от Фриули-Венеция Джулия. Означаващи „панталони“ на фриулски диалект, cjalsons са оформени като полумесеци и са пълни със сушени плодове, зеленчуци, спанак и местно сирене. Подходящ сос към тях е с масло, пушена рикота и местно отлежало сирене

8. БИГОЛИ – произхождат от регион Венето. Означавайки „малки червейчета“ на местния диалект, биголи са дълга, дебела юфка. Традиционно направени с брашно от елда, те понякога имат груба текстура, отлична за добавяне на сосове от лук, риба тон и аншоа.

Прочетете още и: Грижа за родителите с частен социален патронаж и 14 ползи от консумацията на кайсии и кайсиеви ядки

Централна Италия

Пастата от Централна Италия се прави или с брашно и яйца, или с брашно и вода. Тук може да се види най-голямо разнообразие, а рецептите за паста са много различни.

9. ГАРГАНЕЛИ са типични за Емилия-Романя. Garganelli получават името си от диалектна дума, която означава "пилешки хранопровод", вероятно поради тяхната ръбеста тръбна форма. Всяка тръбичка се прави ръчно, като плосък квадрат тесто се увива около дървена пръчка и се навива на ръбест гребен. Комбинират се чудесно с рагу или с прошуто и грах

10. ТОРТЕЛИНИ е пръстеновидна, пълнена паста от Емила Романя. Този регион е популярен с много пълнени тестени изделия като равиоли и е известен също с паста с яйца. Два града в този регион, Модена и Болоня, претендират за произхода на Тортелини, но кой от тях е, наистина не се знае.

11. ТАЛИАТЕЛЕ поизхождат от Марке и Емилия-Романя. Талиателите са дълги, златисти панделки от паста, малко по-широки от фетучините. Името им идва от италианската дума tagliare, което означава „реже“. Приготвят се с пшенично брашно и яйца и се комбинират идеално със сос Болонезе.

12. ПИЦИ са макаронени изделия от Тоскана и нямат нищо общо с пицата. Произведени чрез ръчно разточване на тесто на дълги, изключително дебели нишки, pici получават името си от appiccicare, което означава „залепване“. Рзкриват вкуса си с доматен сос с чесън.

13. БУКАТИНИ са паста от Лацио, приготвени от твърдо пшенично брашно и вода. Братовчед на спагетите, букатините са дебели кухи нишки. На италиански думата buco означава "дупка", откъдето идва и името bucatini. Не пестете доматения сос в рецептите с тях!

14. СТРАНГОЦИ произхождат от областта Умбрия. Обикновено направени на ръка, strangozzi са дълги и имат правоъгълно напречно сечение. Името на пастата е вдъхновено от приликата й с връзките за обувки, тъй като stringhe е италианската дума за "струни". Подхождат си с рагу.

15. МАЛОРЕДДУС са типични за Сардиния. Означавайки „малки ньоки“ на сардински диалект, malloreddus са малки парченца паста, не по-големи от нокът. При приготвянето им, тестото често се обогатява с шафранови нишки, преди малките парченца тесто да се отщипнат и да се навият на ръбест гребен. Комбинират се с рагу и сирене пекорино Сардо.

16. ГНОЧЕТИ (Gnocchetti или Gnoctti Sardi) също са типични за Сардиния. Приличат на малки ньоки и чудесно си подхождат с класичеко песто.

Южна Италия

Сортовете паста от Южна Италия обикновено се правят с брашно от твърда пшеница и вода. Твърдата пшеница расте само в Централна и Южна Италия. Тъй като този тип брашно е с по-високо съдържание на протеини, яйцата обикновено не са необходими – само малко вода!

17. ПАЧЕРИ идват от областта Кампания. Благодарение на шляпащия звук, който издават, когато се смесят със соса в купата, тези дебели тръбички получават името си от неаполитанската paccharia, което означава „шамари“. Подхождат си с рагу и сирене рикота.

18. ПЕНЕ също е от италианския южен регион Кампания. Не просто звучи като писалка, но първоначално е направена да изглежда като писалка (думата penne в буквален превод от италиански е „химикалки“ или „La Penna“ в единствено число. Също като спагетите, пене е популярна в цял свят и се приготвя по всевъзможни, но лесни начини.

19. КАЗАРЕЧЕ са паста от Сицилия. Малки парчета с извити ръбове и вдлъбнатина по средата, casarecce буквално означава „домашно приготвена“. Приготвя се с доматено песто.

20. СПАГЕТИ - вероятно най-обичаните в света. Произхожда от италианския южен остров Сицилия, тази тънка, дълга паста може да се готви и яде по много начини, колкото по-лесно, толкова по-добре - с домати, босилек, зехтин и пармезан. Класическо и вкусно.

21. ФИЛЕЖА е типична калабрийска паста с древен произход. Fileja е оформена като удължен винт. Традиционно се правят на ръка, като се увива 2 до 3-инчова нишка от тестото около тънък прът или игла.

22. ОРЕКИЕТЕ са типични за Пулия. Означаващи „малки ушички“, орекиете са една от най-популярните форми на паста в Пулия. Всяко се приготвя, като малко парче тесто се провлачва по ръба на назъбен нож и равна повърхност. Комбинира се чудесно със зеленчуци.

23. СПАГЕТИ ALLA CHITARRA са паста от Абруцио. Традиционният метод за приготвяне на този вид спагети изисква специален инструмент, подобен на китара, от където идва и името им – спагети ала китара. Плосък лист тесто се поставя върху струните, след което се притиска надолу. Когато се "свири" на струните, пастата пада, което води до дълги спагети, нарязани на квадрат в напречното сечение.

24. КАВАТЕЛИ произхождат от Молизе. Означавайки „малки вдлъбнатини“, cavatelli се правят ръчно чрез плъзгане на малки парчета тесто за паста през два пръста и равна повърхност. Това движение създава гладки, издълбани форми на паста, която идеално успява „да улови“ подходщите месни или зеленчукови сосове.

25. ЛАГАНЕ е от регион Базиликата. Една от най-старите известни разновидности на паста, датираща от древни римски времена, lagane са дебели, много широки панделки. Името им означава "кухненски съд" на гръцки, вероятно защото първоначално са били приготвяни в глинен съд на открит пламък.

26. ФРЕГОЛА може да ви изненада. Това е може би най-малката паста в света и повече прилича на кус-кус. Произхожда от Сардиния и се приготвя както всички други пасти – лесно и вкусно.

Често за нашите клиенти приготвяме паста, обикновено спагети в нашето седмично меню. Защото смятаме, че частният социален патронаж трябва да доставя не само вкусна и пълноценна храна, но и да предлагаме различни разнообразни ястия, които не са само типични за българската кухня. Можете да се погрижите за ва си вашите родители, като поръчате лесно през нашите контакти.

За поръчки:

0879 00 10 79