Интересни истории за чушките

Интересни истории за чушките

Няма човек, който да не обича чушки – сурови, сготвени или малките люти „шипки“, така типични за нашата кухня. Преди ви разказахме за ползите от тях, а днес ще ви разкажем няколко интересни истории, свързани с чушките.

Истории с чушки

  • Чушките идват от Централна и Южна Америка. Родината на културната пиперка (Capsicum annuum), която принадлежи към голямото семейство Картофови, е в тропическите райони на Боливия, Перу и Чили. В диво състояние растението не е познато, но характерната форма на неговите плодове се среща в декоративната украса на стари индиански храмове и различни култови и битови предмети. Изследователите смятат, че древните индиански племена олмеки, толтеки и ацтеки са започнали да ги култивират преди около 2000 години.
  • През 1492 г., когато моряците на Христофор Колумб стъпили в Новия свят, те опитали индианските люти чушки и били убедени, че това е някакъв нов вид черен пипер (От там е и названието им pepper на английски). Испанските и португалските мореплаватели ги пренасят в различни части от света при пътуванията си през XVI и XVII век.
  • Чушките се използват при приготвянето на ястия повече от 2000 години. В миналото те били по джоба само на заможните хора, а днес са достъпни за всички и са съставна част от всички кухни по света.
  • Интересен факт е, че българите имаме голям принос в разпространението им из Европа. За това говори фактът, че у нас има огромно разнообразие от стари сортове чушки, което свидетелства за дълъг период на култивиране – едрите конични капии за печене и пълнене, свежата тънкомесеста сиврия, която е идеална изпържена и в салата, длъгнестите чорбаджийски чушки и сплесканите камби за туршии и т.н.
  • В Мексико и Латинка Америка лютите чушки са на особена почит – там можете да срещнете от слабо люти до възможо най-лютите чулета по света. Единицата за измерване на лютивост е SHU (Скалата на Сковил). За справка най-лютите чушки в света – Каролина Рийпър имат лютивост до 2 200 000 SHU. Според Асоциация „Български пипер“ шипката е с лютивост 12 000 -13 000 SHU.
  • Знаете ли, че чушките - камби се делят на мъжки и женски? Чушките от мъжки пол са с три сектора в долната си част и са по-издължени, докато тези от женски пол са с четири сектора и са по-къси и широки. .
  • Цветът на камбите зависи от тяхната степен на узряване - червените са добре узрелите, а зелените са набрани преди узряване. Интересното е, че въпреки че са от едно и също растение, те имат съвсем различен хранителен състав.
  • "Пеперони" на италиански означава камба
  • Унгарците първи започват да смилат сухите чушки и да произвеждат познатия ни днес червен пипер.

А ние, в СготвеноЕ, използваме чушките в различни супи и яхнии – супа от печени чушки, боб чорба по манастирски, пълнени чушки и още много. Можете да разгледате менюто ни и да се абонирате за редовна доставка на храна – за вас, вашите родители или вашите тийнейджъри.

За поръчки:

0879 00 10 79