Изумителната история на шоколада

Изумителната история на шоколада

Едно от най-обичаните неща на Земята е шоколада. Надали съществува човек, който да не обича от време на време поне да хапне шоколад. Каква е неговата изумителна история и как достига до нас?

Всъщност шоколад се произвежда от повече от 4000 г. През тази си история обаче, всъщност се е консумирал като горчива напитка, а не като сладък десерт

Шоколадът се добива от растението какао, по-точно от какаовите зърна – чрез сушене, ферментация, печене и смилане. Маите първи са започнали негово производство, като тогава той е бил изключително скъп.

Те консумирали шоколада като горчива напитка, без да добавят подсладител, за повишаване на настроението и като афродизиак. Освен това само при свещени церемонии владетели, воини, свещеници и благородници имали привилегията да й се насладят като вярвали, че по този начин ще притежават мистични и духовни качества.

По-късно ацтеките и олмеките също започнали да отглеждат какао и да произвеждат шоколадовата напитка. Източници споделят, че една кокошка струвала 100 какови зърна!

Има сведения, че през XVI век ацтекийският император Монтезума пиел три галона шоколад дневно, за да увеличи либидото си. 

Шоколад в Европа

По-късно, с инвазията на испанците, шоколадовата напитка стига в Европа, като се разпространява първо в Испания, подсладена с трастикова захар, след това във Франция (при бракът на дъщерята на испанския крал Филип III и френския крал Луи XIII през 1615 г.), а след това и в останалите държави.

Все пак шоколадът продължавал да бъде изключителен символ на лукса, богатството и властта.

Той останал аристократична привилегия чак до 1828 г., когато холандският химик Конрад Йоханес ван Хутен изобретил преса за какао, която поставила началото на революцията в  производството на шоколад. 

Шоколадът днес

По-късно през 1879г. швейцарският шоколатиер Рудолф Линд изобретил своеобразна машина за получаване на шоколад с гладка кадифена текстура и превъзходен вкус, което поставило началото на производството на кремообразния млечен шоколад. 

По-късно през 1879, Рудолф Линдт, създава процеса „кончинг“ при производството на шоколад. Това е процесът на продължително разбъркване, който се оказва революционен поради крайния си резултат – шоколадът става мек, гладък, без бучки, може лесно да заеме определена форма и е топящ се в устата. Преди това шоколадът е бил трошлив, с груба повърхност и горчив вкус. Формата му е добивана чрез ръчно притискане във формички.

Всички тези иновации правят шоколада лесно достъпен, по-евтин и с възможност да се влага в различни десерти, като например шоколадов крем. Разгледайте седмичното ни меню за обичаните десерти от всички.

За поръчки:

0879 00 10 79