Орехи: 10 ползи за здравето

Орехи: 10 ползи за здравето

Орехите са едни от любимите и традиционни ядки в България, наред с кайсиевите ядки. Почти при всеки детските спомени са свързани именно с чупенето на ядки от кайсии и орехи. Освен вкусни, те са и много полезни за мозъчната дейност. Забелязали ли сте, че външният вид на ядката прилича на човешки мозък? Също така отсичането на дърво или клони на дървото орех е забранено и може да се направи само с разрешение на общината или кметството, дори и да е в собствения ви двор.

Хранителна стойност на орехите

Орехът произлиза от Средиземноморието и Централна Азия. Първото научно описание на ядката е направено от ботаника Теофраст. Ботаническо си име - Juglans regia орехът дължи на шведския учен Карл Линей, който е толкова впечатлен от полезните свойства на ореха, че го нарича „кралския жълъд“.

В сърцевината на орехите се съдържат: мазнини, азотни вещества, вода, неазотни вещества, целулоза; богати са на витамини, особено на витамин С, в по-малки количества А и В. Много ценна и полезна е мазнината от тези ядки. Тя се характеризира с голямо количество ненаситени мастни киселини: линолова, линоленова (омега-6) и олеинова, които са от значение за профилактика срещу атеросклероза.

Орехите дават много енергия и значително калории. Въпреки това, изследвания установяват, че добавени в диетата, те не увеличават риска от затлъстяване. Това са и единствените ядки, които съдържат значителни количества омега-3 мастни киселини. Те се смятат за особено полезни за здравето на сърцето, помагат за намаляване на възпланието и подобряват състава на мазнините в кръвта.

Орехите са много добър източник и на мед, фолиева киселина, фосфор, витамин В6 и Е, манган, калий и др.

Ползи от консумацията на орехи

Освен за подобряване мозъчната дейност, орехите носят и редица ползи за здравето. Разбира се, не бива да се прекалява с консумацията им, както и с всички други ядки. Според някои диетолози количеството ядки, което трябва да се консумира, е колкото палеца на ръката ни. Включването на орехи в менюто допринася за:

  • Намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Намаляване на лошия холестерол
  • Предпазване от рак
  • Подобряване мозъчната функция и паметта
  • Намаляване на възпаленията
  • Поддържане на теглото в норма
  • Редуциране на риска от Диабет Тип 2
  • Понижаване на кръвното
  • Подпомагане здравословното стареене
  • Поддържане репродуктивното здраве при мъжете и здравето на простатата

Внимание! Въпреки че е много полезна ядка, прекомерната консумация на орехи може да затрудни работата на черния дроб и панкреаса.

Ние, от СготвеноЕ включваме орехите в някои от нашите десерти от седмичното меню, например в сладкиши и кексове.

За поръчки:

0879 00 10 79