Видове маслини и техните вкусови качества

Видове маслини и техните вкусови качества

Скоро ви разказахме за зехтинът и неговите ползи. Както всички знаем той се прави от маслини. В магазините също се предлагат различни сортове маслини, както и различни маслинови деликатеси. Днес ще ви разкажем за видовете маслини и техните вкусови качества.

Интересни факти за маслините

Доказано е, че маслините са полезни за здравето. Специалистите препоръчват тяхната консумация, защото:

  • понижават холестерола и високото кръвно;
  • добър антиоксидант са;
  • те са естествен пробиотик и се грижат за доброто здраве на стомашно-чревния тракт;
  • поддържат здравословни нива на теглото и предпазват от затлъстяване;
  • предотвратяват развитието на остеопороза.

Когато говорим за консумация на маслини, трябва да знаете, че за разлика от другите плодове и зеленчуци, те не се консумират директно. Набраните маслини трябва да се обработват със саламура, преди да станат вкусни и готови за консумация.

Интересен факт е, че маслиновите дървчета живеят между 300 и 600 години. Някои дървета достигат дори повече от 1000 години и все още раждат маслини.

Видове маслини

Най-общо можем да разделим маслините на черни, зелени и кафяви според цвета. Различните сортове предлагат различен вкус – някои са сладки, други стипчиви и горчиви.Някои видове са типични за Турция, а други - за Гърция, Италия и Испания. Маслини се добавят към салати, като допълнение към храната, а дори и се включват в някои ястия като маслини с ориз. Кои сортове къде се отглеждат, как се използват и какъв е вкусът им?

Каламата

Каламата или Каламон са може би най-популярният сорт маслини. Сортът произлиза от гръцкия град Каламата на полуостров Пелопонес. Имат мек вкус, което ги прави подходящи за всякакъв вид ястия. Маслините Каламата се берат напълно узрели и могат да се консервират в оцет или в зехтин.

Халкидики

Както показва и името, маслините Халкидики произлизат от Халкидики. Те са може би най-известните зелени маслини. Едрата им форма позволява да се използват за коктейли, да бъдат пълнени с бадеми и т.н.Техният вкус е силен и натрапчив, а понякога и леко лют. Консервират се и се съхраняват в саламура.

Прочетете още и: Избор между месно и безмесно меню в частен социален патронаж СготвеноЕ и Агнешко месо – 6 ползи за здравето

Понентайн

Понентайн са черни маслини с леко заострена форма. Произхождат от Италия. Техният вкус е мек и са подходящи за добавяне към салати или за консумация към основното меню.

Охибланка

Охибланка /Hojiblanca/ е ценен сорт виолетово-черни маслини от Испания. Вкусът им е леко горчив, но заради сравнително едрата си форма и твърдата си месеста обвивка е изключително предпочитан за трапезна маслина, както и за приготвяне на хляб и паста. Също така този сорт маслини се използва много и за производството на зехтин. Интересено е, че буквалният превод на името означава „бяло листо“, което идва от бялото оцветяване по вътрешната страна на листата на дървото му.

Гаета

Маслините Гаета са черни, леко набръчкани италиански маслини. Обичкновено при консервирането им се добавя розмарин, като те са чудесно допълнение към различни месни ястия.

Гемлик

Гемлик или Джемлик са черни турски маслини. Те са с приятен мек вкус и ненатрапчив аромат. Предпочитани са като трапезни маслини и като добавка в различни салати.

Лугано

Въпреки че като цяло маслиновите дръвчета се отглеждат по Средиземноморието, Лугано е швейцарски сорт черни маслини. На вкус са много солени и затова често се съхраняват с листата за допълнителен аромат.

Пишолин

Пиколина или Пишолин е сорт зелени френски маслини. Тяхната форма е леко издължена, като „торпедо“. Те са хрупкави, със солен, мек вкус и плодови, флорални нотки. Въпреки че произхожда от Южна Франция, днес този сорт се отглежда по цял свят – от Мароко до Чили.

Севиляно

Испанските маслини Севиляно са плътен и хрупкав сорт – месести, гладки, маслени и солени. Благодарение на текстурата и лесното отделяне на костилките им, тези маслини са идеални за пълнене с повечето съставки като сирене, чесън, ядки и чушки. Интересно е, че този сорт е широко отглеждан и в Северна Калифорния, като първите дръвчета са посадени около 1800 г. от испанските мисионери. Днес, маслиновите дръвчета от сорта Севиляно са едни от най-старите дървета там.

Амфиса

Маслините Амфиса са кръстени на града в хълмовете около Делфи, легендарния дом на древногръцките оракули. Маслините са отлични трапезни маслини, с овална форма с фина еластична кожа и мек плодов вкус. Като цвят варират – от зелени до черни с всчки нюанси между тези цветове, в зависимост от това кога са набрани.

Разбира се, съществуват и още много други сортове. Споделете ни кои са вашите любими сортове, как обичате да ги консумирате и кои ястия с маслини най-много харесвате в нашата Фейсбук страница.

В нашето седмично меню често маслините са гост в различни ястия. Разгледайте го и вижте дали следващата седмица маслините ще бъдат част от него. За поръчка на абонаментна доставка на храна за възрастни хора свържете се с нас чрез някой от начините за контакт.

За поръчки:

0879 00 10 79