Чубрицата – обичана, позната и лековита

Чубрицата – обичана, позната и лековита

Една от любимите подправки в българската кухня – обичана от всички, позната и придаваща неповторим вкус на ястията. Чубрицата е определяна като балканска подправка и е характерна за балканските кухни. Както ви разказахме за магданоза, копъра и дафиновия лист, така днес ще ви разкажем повече за обичаната чубрица.

Чубрицата е ниско зелено растение, което принадлежи към семейството на ментата. Листните части, стръковете и цветовете на растението се използват за овкусяване на различни ястия.

Интересно е, че има два вида чубрица – лятна и зимна.

 • Лятната се използва по-често от зимната, но и двете имат смесен вкус между мащерка, майорана и мента, и може да бъде чудесно допълнение към различни храни. Лятната чубрица има по-лек вкус от зимната.

 • Ароматът на зимната чубрица има нотки на градински чай и бор. Това е по-издръжливото от двете растения и може да се отглежда в по-високи планински райони

Важно! Добре е да слагате чубрицата към края на готвенето. От една страна тя не е подходяща за дълго готвене заради силния си вкус, а от друга – яденето може да „почернее“ от прекомерното варене.

Състав и ползи от чубрицата

Чубрицата е богата на витамини и минерали – А, В1, В3, В6, С, калций, желязо, цинк, манган и селен. Освен това в нея се съдържа тимол, който има доказани противогъбични и антисептични свойства. Смята, че растението е естествен антисептик и може да се използва като лек за възпалено гърло и бактериални инфекции.

Въпреки че повечето от нас използват чубрицата само като подправка, тя има и изключителни лечебни свойства:

 • подобряване на стомашно-чревната функция,

 • укрепване на имунната система

 • намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

 • защитава от рак

 • подобрява здравето на костите

 • намалява бръчките и признаците на стареене на кожата

 • лекува гадене и диария

Народна медицина с чубрица

Чубрицата се използва за направата на чай за лечение на кашлица, при главоболие, понижаване на кръвното и при безсъние. Важно е все пак, ако се приемат лекарства при сърдечно-съдови проблеми, да сте по-внимателни и да се консултирате с лекар преди приема му.

 1. При настинка, грип и кашлица добавете 2 с.л. чубрица към 250 мл вряща вода и запарете за 15-20 мин. След това прецедете и пийте докато е топъл. Можете да подправите с мед за по-сладък вкус.

 2. При гадене и повръщане добавете 3 с.л. чубрица към 1 литър вряща вода и пийте по 100 мл на всеки 2-3 часа

 3. Инхалации с чубрица при синозит, бронхит и запишен нос – в половин литър вода сложете 1 с. л. чубрица и загрейте. След това започнете да дишате изпаренията в продължение на няколко минути.

 4. При газове, гастрит и колит – в 400 мл вряща вода добавете 2 с.л. чубрица и оставете настойката за 1 час. След това приемате 4 пъти на ден по около 100 мл.

Препоръчително е всички чайове с чубрица да се пият преди хранене, за да може действието на подправката да бъде по-силно изразено.

За поръчки:

0879 00 10 79