Праз лук - ползи за здравето

Праз лук - ползи за здравето

Праз лукът не е толкова използван както братовчед си белия лук, но... той има изключителни качества, които го правят един от добрите защитници на организма. Въпреки че не присъства в класацията ни на 10-те най-полезни кореноплодни зеленчуци, праз лукът има неоспорими качества и носи огромни ползи за здравето ни.

Праз лук - ползи за здравето

Празът е източник на витамини и минерали – витамини А, С, К, В9, B1, B2, B3, B6, Е, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Освен тях, той съдържа флавоноида кемпферол и полифеноли

Кемпферолът е флавоноид, който се абсорбира в тънките черва и така влияе благоприятно на чревната микрофлора. Също така той има ясно изразени противоракови свойства: потиска развитието на увредените клетки и способността им за метастаза. Кемпферолът в праза действа и антибактериално, като намялава възможността за развитие на гастрит, язви и стомашен рак.

Праз лукът е богат и на полифеноли, които имат антиоксидантно действие, и галова киселина, която наалява възможността от развитие на невродегенеративни болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Не на последно място праз лукът се бори с инфекциите, подпомага отслабването и предпазва от затлъстяване.

А ние в СготвеноЕ сме убедени, че разнообразната и пълноценна храна е ключ към здравето. Затова предлагаме всеки ден различни ястия, които да доставят необходимите витамини, минерали и полезни вещества в организма. Например понякога едно от ястията в седмичното ни меню е свинско с праз на фурна.

За поръчки:

0879 00 10 79