Лук: ползи за здравето

Лук: ползи за здравето

Може да леем сълзи от него, докато го режем, но лукът е истински магьосник както за вкусни ястия, така и в борбата с настинките и вирусите. Днес ще ви разкажем повече за ползите от обикновения лук, като няма да включваме тук праз лука и неговите ползи.

В класацията ни за 10-те най-полезни кореноплодни зеленчуци лукът се нарежда на 2-ро място, като изпреварва джинджифила, целината и цвеклото.

Хранителна стойност на лука

Лукът е пълен с хранителни вещества и голям брой витамини В1, В2, В3, В5, В6, В9, Ц, Е, К. Освен това съдържа бета-каротин, калций, калий, желязо, магнезий, фосфор, натрий, цинк, мед, манган и селен. Безценен е и с богатството на аминокиселини, над 25 антиоксиданти и съединения.

Ползи от лука за здравето

Тези полезни съставки на лука го правят изключително полезен за:

  • Здравето на сърцето, закто намалява триглицеридите, кръвното налягане и нивата на холестерол
  • Намалява риска от рак
  • Контролира кръвната захар
  • Може да увеличи плътността на костите
  • Има антибактериални свойства
  • Засилва храносмилането

Извecтнo e, чe лyĸът пpитeжaвa лeчeбнa cтoйнocт oт дpeвни вpeмeнa. Дopи Cвeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция пoтвъpждaвa, чe той е oт пoлзa зa xopaтa c нaмaлeн aпeтит и тeзи, ĸoитo cтpaдaт oт aтepocĸлepoзa. Здpaвнитe eĸcпepти пpизнaвaт фaĸтa, чe лyĸът ocигypявa гoлямo oблeĸчeниe зa пaциeнти c xpoничнa acтмa, aлepгичeн бpoнxит, oбщa ĸaшлицa, cвъpзaнa cъc cтyд и cтyдeни cиндpoми.

Някои казват, че ако оставите лук в стаята, той ще привлече в себе си всички вируси. Дали така помага да се предпазим от вируси, не знаем. Факт е, обаче, че лукът и чесънът са от едно семейство, а чесънът е природен антибиотик и лекува. Може би и лукът е също като него.

В повечето манджички и яхнийки слагаме лук, за да ви е по-вкусно. Разгледайте нашето актуално седмично меню и се погрижете за вас, вашите родители и тийнейджъри

За поръчки:

0879 00 10 79