Какво е шпиковане?

Какво е шпиковане?

В кулинарията има различни техники за обработка на месо. Днес ще ви разкажем какво е шпиковане и от къде произлиза този термин.

Думата шпиковане навлязла у нас от немския език. В древността хората са ловували дивеч, който е сухо месо и, за да стане по-крехко, са правели разрези и дупки в него, където са поставяли сланина.

С времето готвачите започнали да шпиковат не само цели животни, но и бутове, по-големи парчета месо и др. Малките пържоли не се шпиковат, защото овкусяването може да стане много лесно без да се набожда самото месо.

Прочетете и: Възрастните родители имат нужда от помощ - как да ги убедим и Чудесните ползи от яйцата – за здраве и щастие

По-късно в кралските дворове готвачите са приготвяли цели животни чрез шпиковане – печени зайци, прасенца и др. В края на 19 и началото на 20 век френският готвач, рестораньор и писател Огюст Ескофие, наричан от френската преса „крал на готвачите и готвач на кралете“, внедрил техниката във висшата френска кухня.

В началото на 20 век Джулия Чайлд, американска учителка по готвене, автор и телевизионна личност, пренася техниката и я популяризира отвъд Океана чрез книгата си „Овладяване на изкуството на френското готвене“ и чрез предаването си „Френският готвач“.

Какво всъщност представлява шпиковането?

Шпиковането е техника, при която с помощта на куха игла се пробожда и овкусява месото с дълги и тънки пръчици сланина, бекон, зеленчуци и подправки. Обикновено постното месо се шпикова със сланина или бекон, за да стане по-мазно, а много мазното месо, с цел да се подобри вкуса му, се шпикова с подправки, зеленчуци и плодове.

У нас най-популярно е месото да се шпикова с чесън, но също така и с лук, морков или друг кореноплоден зеленчук, кисела краставичка, пащърнак, целина, магданоз, джинджифил, сушени сливи, ябълка и др.

Съветите на СготвеноЕ, ако шпиковате месо в домашни условия

  • Месото трябва да е добре подсушено преди обработката;
  • Шпикът трябва да бъде нарязан на дълги и тънки пръчици, за да може да навлязе по-дълбоко в месото. В случай че това са масло, бекон или сланина, те трябва да са много твърди, за да може лесно да ги сложите в дупките. За целта може да ги сложите в камерата или фризера за малко, докато се втвърдят;
  • Ако използвате нож, вместо кухна игла, той трябва да е тънък и остър, като правите нарезите по продължение на мускулните влакна;
  • Когато шпиковате със зеленчуци и подправки, поставяйте ги заедно в отворите, например чесън и розмарин;
  • Винаги се шпикова сурово месо, като се оставя малко да „отлежи“ и след това се обработва топлинно;
  • Шпикованото месо се пече на по-ниска температура, за да може шпиковете да разтворят ароматите си и месото да стане добре изпечено и по средата.

И ние, въпреки че сме частен социален патронаж за доставка на храна за възрастни хора, винаги се стремим да доставяме на нашите клиенти удоволствие от храната, а в менюто ни често присъства и шпикованото месо с гарнитура – картофена салата, картофено пюре, салата Витамина и др. Поръчки се приемат чрез нашите контакти.

За поръчки:

0879 00 10 79