Историята на киселото зеле

Историята на киселото зеле

Все още се наслаждаваме на прясното зеле, но наближава сезона, когато във всички краища на България ще се извадят бидоните и ще се редят зелките. А какво е Коледа или друг зимен празник без кисело зеле? Традицията повелява дойде ли есента - да си правим кисело зеле, а през зимата – да си го хапваме с удоволствие – на салата, на гозбичка, дори и зелевото сокче да си пийваме.

Напоследък ви разказваме все истории с храни - Интересни истории за чушките, Изумителната история на шоколада, че дори направихме и своеобразна класация за 10-те най-полезни кореноплодни зеленчуци и какви са ползите от тях, където зелето е част от нея. Днес обаче ще ви разкажем за киселото зеле и как се е появило на нашата трапеза.

Каква е историята на киселото зеле? То наше, българско, ли е или сме си го внесли от някъде?

За съжаление, историята му не започва в България. Но това не го прави по-малко традиционно за нашата кухня.

Въпреки че се смята, че германците за пръв път са произвели кисело зеле, то има далеч по-дълга история. Преди повече от 2000 г. в Китай са приготвяли накълцано зеле с оризово вино.

По-късно то е пренесено в Европа. Различите източници не са единодушни кога е станало това - по време на Римската империя, която го разпространява в нейните граници, или малко по-късно с походите на Чингиз хан и от там рецептата се е разпространила към нас.

  • Германците са го осолявали и овкусявали с хвойна, а отделената след това течност използвали за марината.
  • Холандците, които били велики мореплаватели, запасявали корабите с кисело зеле, защото предпазвало от скорбут и защото имало дълъг срок на годност.

Само по себе си зелето е в редиците на суперхраните, защото защитава от ракови заболявания, възпаления и забавя процеса на стареене. Естествената ферментация на киселото зеле прави полезните вещества в иначе трудносмилаемото зеле в лесно усвояеми.

Ползите от киселото зеле

Киселото зеле премахва стомашни проблеми, защото млечно-киселите бактерии в него, които действат противомикробно, влияят отлично върху чревната флора в полза на полезните чревни бактерии.

В студения сезон в СготвеноЕ предлагаме различн ястия с кисело зеле - свинско със зеле, кисело зеле с ориз и т.н. Можете да разгледате седмичното ни меню и да се погрижите вашите родители или вечно ядящите пици и хамбургери тийнейджъри да получат вкусно и разнообразно сготвено ядене.

За поръчки:

0879 00 10 79