Вкусна лятна прохлада и 10 полезни свойства на динята

Вкусна лятна прохлада и 10 полезни свойства на динята

Няма нищо по-освежаващо и ободряващо в летните жеги от динята! Но освен вкусна, тя допринася и за поддържане на добро здраве. В рубриката ни „Храна за душата“ ви споделяме различна полезна информация, свързана с полезните свойства на отделните плодове и зеленчуци. Наскоро ви разказахме за кайсиите, морковите, пъпешът и дори за маслините.Днес на фокус при нас ще е динята и нейните ползени свойства.

Какво съдържа динята?

Динята има високо съдържание на вода (92%), но също и витамини А, В1, В5, В6, С, калий, магнезий, каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Плюс това има цитрулин, който е важна аминокиселина. Тя не съдържа никакви мазнини и холестерол. Това богато съдържание в този толкова вкусен плод я прави не само чудесен плод за разхлаждане в летните жеги, но и прекрасен начин за поддържане на организма в добро здравословно състояние.

Прочетете още и: Грижа за родителите с частен социален патронаж и 26 видове паста от различните части на Италия

Какви са ползите от динята?

  1. Поддържа организма хидратиран - Динята е със завидно високо съдържание на вода и по този начин ние допълнително хидратираме организма си.
  2. Динята оптимизира мозъчната дейност - Това се дължи на факта, че тя е отличен източник на витамин В6, който е от жизненоважно значение за нормалното функциониране на мозъка.
  3. Kонтролира високото кръвно налягане – калият, магнезият и аминокиселините поддържат здравето на кръвоносните съдове и предпазват от атеросклероза.
  4. Полезна за очите и зрението Съдържанието на вит. А в динята допринася за поддържане на добро зрение и предпазва очите от инфекции.
  5. Сокът от диня облекчава мускулните болки това се дължи на факта, че динята е богата на цитрулин – аминокиселина, която помага за подобряване на артериалната функция и за намаляване на кръвното налягане, а от там и облекчава мускулните болки.
  6. Подпомага отслабването високото съдържание на вода и ниско съдържание на калории поставят динята на едно от челните места за регулиране на килограмите.
  7. Поддържа бъбреците здрави – като естествен диуретик, динята помага на тялото да отдели вредните токсини, пречиства черния дроб, стимулира работата на бъбреците и намалява пикочната киселина в кръвта.
  8. Съдържа съединения, които могат да помогнат за предотвратяването на рак - Динята е сред най-добрите хранителни източници на ликопен, антиоксидант, свързан както с профилактиката, така и с лечението на различни видове рак. Според няколко изследования ликопенът е полезен за намаляване на риска от рак на простатата, гърдата и ендометриума, както и рак на белите дробове и дебелото черво.
  9. Повишава настроението – освен че ни разхлажда, динята е и толкова вкусна, а всяко вкусно нещо подобрява настроението. Като източник на витамини В6, чрез консумацията тялото синтезира чувството на “добър допамин”.
  10. Динята съдържа около 40% повече ликопен от суровите домати - Ликопенът, който се съдържа в нея е в по-голямо количество, от това в доматите. Той е важен за предотвратяване на рак и туморни образувания, както и в предпазването от UV-лъчите.

В СготвеноЕ, като частен социален патронаж за доставка на храна за възрастни в София, сме убедени, че доброто здраве се поддържа с разнообразна и пълноценна храна. Затова се стараем от време на време десертът да е сезонен плод, а лятото е един от сезоните с огромно богатство от плодове. Можете да се погрижите за вас и вашите родители, като поръчате абонаментна доставка на вкусно и разнообразно меню през нашите контакти.

За поръчки:

0879 00 10 79