История на омлета

История на омлета

Един от любимите аламинути е омлета – приготвя се бързо, не са необходими специални продукти, а е изключително засищащ и вкусен. Това е много разпространено ястие в целия свят, а историята на омлета – изключително любопитна. На сайта на СготвеноЕ можете да прочетете и още любопитни истории - на таратора, на киселото зеле, на шоколада и на десертите.

История на омлета

Като термин думата „омлет“ (omlette) е с френски произход. Според Алън Дейвидсън, един от най-авторитетните изследователи на световната кулинария, терминът е влязъл в употреба през XVI век. (“Oxford Companion to Food”, 1999).

По същия въпрос “Larousse Gastronomique” (2001) уточнява, че думата е произлязла от френското lamelle (пластина, люспа), което с годините било деформирано, за да се появи в почти завършен вид като aumelette в известната готварска книга “Le Cuisinier Francois”, издадена в Париж през 1651 г. Напълно завършена думата omelette се появява за пръв път в навечерието на Френската революция в книгата “La cuisine bourgeoise”, печатана през 1784 г.

Въпреки това се смята, че произходът на ястието е от Древен Рим. Някакви подобни ястия на основата на яйца, мляко и сирене са били известни още от античността, а името му свързват с латинското ova mellita - древно римско ястие от яйца, сготвени с мед върху нагорещена плоча.

В английските книги от XIV век също се срещат описания на ястия от яйца и пресни зелени подправки, изпържени в масло, които могат да се приемат за първообрази на омлета.

Интересни истории за омлета и короновани особи

Интересен факт е, че векове наред омлетът се е смятал за традиционно великденско ястие!

През XVIII век френският крал Луи XV създава омлета с ябълки и канела! (не можем да си представим вкуса)

Друг голям ценител на този аламинут бил и Наполеон. За него разказват, че веднъж в южния френски град Безие местните го нагостяват с омлет, който бил толкова вкусен, че предизвикал истински възторг. Затова той заповядал да изпържат такъв и за неговата гвардия. Гражданите събрали всички яйца, които успяват да намерят в Безие и околностите му, и приготвили огромен омлет за войниците на Великата армия.

През XVII век особено популярен сред европейската аристокрация е бил т.нар. omelette du curé, или попски омлет. Приготвял се е с хайвер от шаран и с риба тон и е бил шедро хвален от знаменития френски гурман и всепризнат законодател на добрия вкус от началото на XIX век Брийа Саварен.

Има една легенда за австрийския император Йосиф I (XIX век) и как опитал за първи път омлет. Историята разказва, че един прекрасен ден той отишъл на лов, по време на който толкова огладнял, че се наложило спешно да търси място за хапване. Наоколо нямало къде да отседне освен в една бедняшка къща. Потропал на вратата, а стопаните били стъписани - не очаквали на портата им да застане коронована особа. Но така или иначе знаели, че почерпката трябва да е солидна. Затова на помощ дошли всички продукти, които хората имали подръка - брашно, захар, яйца, мляко. И направили омлет. Ястието се видяло много вкусно на императора, затова той поискал от главния си готвач да запомни рецептата и да я усъвършенства.

През 2017 ч. в белгийския град Малмеди по време на традиционен фестивал бе приготвен гигантски омлет. Ястието се е готвило в 4-метров тиган и съдържа 10 хиляди яйца.

През същата година във френското градче Безие бе направен още по-голям омлет. 12 готвачи приготвили омлет с 15 хиляди яйца и 50 кг гъша мас.

Тайната рецепта за омлет

Приема се, че най-вкусният омлет приготвян някога, е на Анет Пуляр. На северозападното крайбрежие на Франция, в Нормандия, е разположен островът-крепост Мон Сен Мишел - абатство на бенедиктинските монаси. В едноименното градче се стичали и много туристи. Там в гостилница си Анет Пуляр приготвяла определяния като „лек, като пух“ великолепен омлет.

Всъщност отстрани изглеждало, че не прави нищо особено, докато приготвяла специалитета си. Просто няколко минути разбивала в медна купа по 3 жълтъка на порция, докато се получела жълта пенеста маса, а после отделно правела на сняг и трите белтъка. Сипвала първо жълтъците в тежък чугунен тиган, в който се топи бучка масло, а след изпържването им изсипвала върху тях и белтъчния сняг. Когато белтъците започват да лепнат по вилицата, тогава омлетът се сгъвал и поднасял.

Смятало се, че след смъртта си тя отнесла и тайната как приготвяла този аламинут. Оказва се обаче, че още приживе тя я е споделила с прочутата писателка Елизабет Дейвид, която след смъртта на Анет я публикува в книгата си „Омлет и чаша вино“.

Съществуват безброй много рецепти за омлет, като продуктите, които включват са разнообразни, но винаги яйцата заемат главното място. Традиционно яйцата се разбиват и се изливат в тиган, като се добавя сирене, колбас, зеленчуци и др. Вариация на омлета са бърканите яйца със сирене. Можете да експериментирате вкъщи или да разгледате нашето седмично меню дали в него тази седмица присъства този аламинут.

За поръчки:

0879 00 10 79